Dispuut Erkende Heeren is 2 dispuuthuizen rijk. Welk van de twee huisje 1 is blijft een dilemma.

Casa Prima

Aan de pittoreske Oosterkade vindt men het mooiste en gezelligste huis dat Groningen rijk is. Hier ligt namelijk huize Casa Prima, ook wel bekend als: dé Casa. In 2002 is het huis, dat voorheen werd bewoond door Jasper Schaar en andere niet-leden, getransformeerd tot een dispuutshuis. Diek en Mighiel namen de plaats in van de huisgenoten van Jasper en de Casa was geboren!

De naam Casa Prima verwijst naar het feit dat er eigenlijk altijd een Primus van Erkende Heeren heeft gewoond. Maar dit is niet alles. Ruim vertaald betekent het namelijk ook “eerste huis” wat natuurlijk verwijst naar onze status als huisje 1. Ondanks dat hierboven wordt gesproken over “een dilemma” is het eigenlijk nooit een punt van discussie geweest welke huisje nou eigenlijk huisje 1 is. De gemoedelijke sfeer, prachtige locatie en rijke historie brengt ons toch zeker op de nummer 1 positie en dit wordt dan ook door iedereen erkend (behalve door de bewoners van huisje 2 misschien).

Om verder te gaan op alle mooie eigenschappen van ons huis wil ik nog wat dieper in gaan op de historie. De Casa is het oudste dispuutshuis van de twee en kent mede daardoor een rijke geschiedenis. Wanneer iemand een bezoek brengt aan ons huis is dit ook meteen duidelijk omdat de publieke ruimtes eigenlijk een groot museum zijn. Overal hangen prachtige foto’s uit lang verleden tijden en de planken staan vol met allemaal mysterieuze artefacten. Soms zijn de verhalen achter deze museumstukken niet eens meer bekend bij de huidige bewoners, tot een van de oud-bewoners weer eens op bezoek komt en ons een rondleiding geeft door ons eigen huis. Om maar even een paar top stukken te noemen: originele dizkartes posters vanaf het jaar ’98, de pap tegen het plafond, de oprichtingsdas, de versleten witte bretels en vele ULV relikwieën.

Naast de rijke historie heeft het huis ook beschikking tot een Kroatisch kiezelstrand met uitzicht over de stad, waar met warm weer regelmatig een koud witbiertje wordt gedronken. Weizen biertjes zijn trouwens een terugkerend element in de Casa. Elk huisweekend beginnen we de dag namelijk met zo’n lekker Duits pilsje bij het ontbijt. Tijdens de huisweekenden komen oud-bewoners langs om een weekend lang door te brengen in hun oude stulpje om samen mooie herinneringen op te halen en Schultenbrau te drinken. Met uitzondering van de huisweekenden staan de deuren van de Casa altijd open voor iedereen en is er altijd wel iemand thuis die in is om even een biertje te doen.

Mocht je na het lezen van dit verhaal dus nieuwsgierig zijn geworden of wil je graag een kijkje nemen in de gangen van ons paleis? Dan ben je natuurlijk van harte welkom aan de Oosterkade.


Ini floepie,
De bewoners van de Casa

Mark(t)zicht

Al bijna 15 jaar biedt Mark(t)zicht ons dispuut uitzicht op zowel de Grote Markt als, vroeger, het huis van overbuurman Mark. Om voor de hand liggende redenen staat het huis ook wel bekend als het “Paleisje aan de Gelkinge”. Deze pleisterplaats is ideaal gelegen als uitvalsbasis om de stad in te gaan. Bijkomend voordeel: als je ooit verdwaald bent hoef je slechts de schijnwerper van de Palace te volgen om precies bij de voordeur aan te komen.